2013. július 13., szombat

Édes-savanyú mártás házilag


Mi tagadás, tágabb családilag is nagyfogyasztók vagyunk édes-savanyú szószból, legyen szó csirkemellre, vagy akár csak pirított zöldségkavalkádra applikálva. 

Keresgéltem a neten, hogy melyik hasonlíthat legjobban az általunk kedvelt ízvilághoz, aztán ráakadtam erre az alapreceptre, amit természetesen egy kicsit átvariáltam, így megszületett a számunkra legkedvezőbb összetétel.
Aztán azzal, hogy a befőzőautomata beköltözött a konyhánkba, gyorsan tovább is gondoltam az egész dolgot, mondván a fene se kínlódik vele minden egyes alkalommal amikor csak megkívánjuk, így jelentősen megnöveltem a kiinduló alapanyagok mennyiségét, megfőztem, majd pedig kidunsztoltam.
  • 1 kg hagymát dinszteltem olajon, majd hozzákevertem
  • 60 dkg-nyi felcsíkozott kápia paprikát,
  • 10 db julienne-re vágott sárgarépát és
  • 4 doboz ananászkonzervet,
  • 1 fej zúzott fokhagymát,
  • kb. 5 cm-nyi reszelt friss gyömbért,
  • egy kis üvegnyi bambuszrügyet és 
  • 10 db felkockázott paradicsomot.

Fél órai párolás után belekevertem:
  • 2 deciliternyi barbecue szószt,
  • fél tubus sűrített paradicsomot,
  • 1,5 dl saját készítésű fehérborecetet,
  • fél dl szójaszószt,
  • az ananászkonzervek levét,
  • 1 liter 100%-os ananászlevet,
  • sót és chili paprikát ízlés szerint (utóbbiből épp csak annyit, hogy kellemesen pikáns legyen).
10 evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldottam kevés vízben, besűrítettem a forrásban lévő anyagot a fazékban, majd annyi vízzel hígítottam, míg el nem értem a kívánt állagot. Alaposan kiforraltam, menet közben kóstolgattam, tovább ízesítettem (kellett még bele némi ecet és só).
Amikor úgy döntöttem, hogy elég a főzésből üvegekbe szedtem, majd kidunsztoltam.
A fenti mennyiségből lett 15 db 370 ml-es üveggel, 1 db 720 ml-es üveggel, meg maradt vagy fél liternyi a holnapi ebédünkhöz.

Kochen fokozat, 40 perc

Ja, hogy mit keres a képen a cukkini? Érik veszettül a kertben, nem győzzük enni, úgyhogy legyalultam, besóztam, üvegekbe pakoltam. Mindegyik üveg tetejére tettem 1-1 teáskanálnyi (nem jódozott) sót, valamint 1-1 evőkanálnyi ecetet és mivel volt még hely a gépben, ezt is kidunsztoltam a fenti paraméterekkel. :-)

2 megjegyzés:

Bea Veres írta...

ó, ez szuper lehet. Én is gondolkodom befőző automatán...
Magyarországon vetted?

Cicvarek írta...

Bea!
Igen, itt vettem. A Weninger Bt. honlapján (is) rendelhető, nagyon korrektek.
http://befozoautomata.hu/

Az ivólékészítőt utólag hozattam - egyik nap feladtam a rendelést, a rá következő 2. napon már itt is volt a futár.