2011. december 14., szerda

Juhtúrós-tökmagos pogácsa

Volt a hűtőben egy csomag bryndza, meg a kenyérsütések kapcsán mindig van itthon héj nélküli tökmag is, úgyhogy adott volt, hogy milyen recept után vadásszak. A NoSalty-n aztán ráakadtam egy receptre amiről rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom - nem bántam meg! :-)
Összekeverünk egy tálban:

  • 150 g natúr joghurtot
  • 100 g tökmagot (mínusz fél marék) :-)
  • 80 ml tejszínt
  • 125 g kis darabokra tördelt bryndzát/juhtúrót
  • 2 tk sót
  • 4 ek tökmagolajat
  • 1 egész tojást
  • fél csomag friss élesztőt (a 150 g joghurtból kivettem egy keveset és ebben felfuttattam kissé - a recept eredendően szárított élesztőt írt, de én jobban szeretem a frisset)

Utána belekeverünk 320 g lisztet, amit persze egy idő után már nem lehet keverni, akkor jön a gyúrás. Mindaddig, míg össze nem áll homogén masszává (viszonylag lágy tésztát kapunk). Ezután letakarva egy órán át pihentettem, majd kinyújtottam ujjnyi vastagra, kiszaggattam, tetejét megkentem tojással, a fél maréknyi maradék tökmagot a tetejére szórtam, majd 180 fokon megsütöttem. 
Határozottan finom!!! :-)

2011. december 11., vasárnap

Édes élet


Vendégek jöttek hétvégére - tudtam, hogy kellőképp édesszájúak, így a rendelkezésemre álló rövid péntek délután összeállítottam egy kókusztekercset, a kuglóf pedig ma született hirtelen felindultságból, ha már egyszer forró volt a sütő kenyérsütés okán. :-)
Na jó, a kuglófsütésnek volt egy másik apropója is, fel kellett avatni az új sütőformát, azaz formákat. :-) Szert tettem ugyanis kisebb méretű formára, amiből rögtön kettőt vettem, így az egy adag kuglóftésztát két részre osztottam. Időben sokkal hamarabb elkészült, cserébe sokkal szaftosabb, nem száradt ki annyira sem, mint a normál méretű.

Kókusztekercs
Külső (barna) rész
  • 0,5 kg darált háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl kávé
  • 2 ek. lekvár
  • 4 ek. kakaó (nem instant!)
  • 2 ek rum
  • kevés tej

Fehér rész
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg kókuszreszelék

A barna részhez mindent egy keverőtálba tettem a tej kivételével. Összegyúrtam, a tejet apránként kell adagolni - gyúrás közben lehet azt érezni, hogy mikor kezd összeállni nyújtható állagúra, majd a fehér rész "alkatrészeit" is összekevertem. Két sütőpapír között kinyújtottam kb. fél centi vastagra a barna masszát, majd rákentem a fehér krémet és a sütőpapír segítségével feltekertem, hideg helyre tettem. Egy nap  pihentetés után gyönyörűen lehet szeletelni.

Kuglóf
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. (fél csomag) sütőpor
  • 1 ek. kakaó

A tojások sárgáját fehéredésig kavartam a cukorral, majd belekevertem az olajat és a tejet, majd a keményre vert tojásfehérje-habot is. Utána beleforgattam laza, gyors mozdulattal a sütőporos lisztet.
A formát kikentem margarinnal, kiliszteztem, majd a tészta kb. 2/3-át a formákba öntöttem, a visszamaradt tésztába belekevertem a kakaót, majd arra is a fentebb említett sors várt. :-) Így, hogy két kicsi formában sült, 30 perc alatt kész lett.
Ez egy számomra nagyon kedvelt kuglóf, most csak ezt az alapreceptet sütöttem - de tehetünk bele mazsolát, apróra vágott diót, mandulát, csokoládét, bármit.

2011. december 10., szombat

Kísérletezgetés a tönkölyliszttel


A recept ugyanaz mint legutóbb azzal a módosítással, hogy a lisztmennyiségnek felét 100%-os tönkölylisztre cseréltem. Az eredmény egy gondolatnyival tömörebb, de nagyon szép, rugalmas bélzetű, isteni finom ízű kenyér.


2011. december 8., csütörtök

Vaníliás kifli - formában sütve

A minap valahogy "beleugrott" a kosaramba egy sütőtepsi (nem mintha nem lenne itthon elég... de ilyen nem is volt! :-) ). Régóta szemeztem vele a szomszédos Aldiban, de miután láttam, hogy leárazták, egy percig sem gondolkodtam tovább. :-)
Receptet is mellékeltek hozzá, azt próbáltam ki, de már kattog az agyam, hogy milyen variációkat fogok még készíteni (pl. diós, mogyorós stb.). Míg melegedett a sütő, elkészítettem a tésztát - lágy tészta, gépi habverővel összeállítható, aztán a tepsikhez (mert hogy kettő van egy csomagban) csomagolt spatulával egyszerűen bele kell húzni a formába, a felesleget visszaszedni, s már mehet is a felmelegedett sütőbe.

  • 12,5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 4 dkg őrü,ölt mandula+1 csepp mandulaaroma
  • 13 dkg liszt
Az összes hozzávalót egy keverőtálba tettem, géppel alaposan kikevertem. A spatula segítségével a sütőlap mélyedéseibe töltöttem, majd az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt  megsütöttem. A formát nem kell kikenni, így is könnyen kijönnek a kis kiflicskék. Tetejüket megszórtam porcukorral, majd elégedetten majszoltuk a délutáni kávé/cappuccino mellé. :-)

Így néz ki sülés előtt, illetve maga a formafeltöltési folyamat (kép innen):

2011. december 6., kedd

Kovászos-tönkölylisztes kenyér és sütőtök-pite


A szombati bejegyzésben említett tönkölylisztet használtam ehhez a kenyérhez.

  • kb. 50-55 dkg liszt (mintegy harmada tönkölyliszt)
  • kb. 20 dkg kovász
  • 2,75 dl víz (dagasztás közben még egy "gondolatnyit" öntöttem hozzá)
  • 2 tk. só
  • 1 mk cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 1 ek. sikér
  • 1 ek. olaj
  • csipetnyi aszkorbinsav
  • szezám-, napraforgó- és tökmag a tésztába is és szóráshoz is

Mindent betettem a kenyérsütő üstjébe, 20 percig dagasztottam, majd áttettem kelesztőtálba. Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam, ököllel kiütögettem belőle a levegőt, veknit formáztam és sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba tettem. Ott is hagytam kelni még vagy 30-40 percet, félidőben éles pengével (egy textilvágásra már alkalmatlan körkés pengéjét használom e célra, erre még kiváló az éle) bevagdostam.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. egy óra hosszát sült, majd a fedőt levéve még 5 percig pirítottam a tetejét.

S mialatt a kenyér kelt, a vasárnap készített sütőtök maradékából készült ez a pite.
Omlós tészta:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet sütőpor
  • csipet só

Töltelék:
  • kb. 40 dkg-nyi maradék sült tök
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 mk. fahéj
  • 1/2 mk. szerecsendió
  • csipet só
  • kellett volna bele némi reszelt gyömbér is, de nem jól emlékeztem, s már nem volt a mélyhűtőben :-(

Az omlós tésztát összegyúrás után hűtőbe tettem fél órára, kinyújtás után piteformába terítettem, némi babbal 10 percet elősütöttem, utána beleöntöttem a sütőtökös kutyulékot és kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
Majd pedig türelmetlenül vártuk, hogy kihűljön és megkóstolhassuk. :-)

De előtte még elfogyasztottuk a vacsoránkat, ami egy roppant egyszerű sós muffin volt - elég gyakran készítem, a hűtőpolcok mélyén megbúvó maradékok kiválóan felhasználhatók.
Alaptészta:
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • só, bors, köménymag ízlés szerint
  • ma került bele egy fej vöröshagyma, 10 dkg-nyi sonkás felvágott, némi sajt felkockázva, egy maréknyi kukorica

Mindent összevegyítve 25 perc alatt ilyen gyönyörűre (és finomra!) sültek. :-)

2011. december 3., szombat

Búzakorpás keksz


Kaptam frissen őrölt tiszta tönkölybúzalisztet ami nincs még bekeverve akármilyen százalékban "közönséges" liszttel (közeli tervek között szerepel ilyen-olyan formában a kipróbálása, úgy mint kenyérsütés, házitészta készítése stb.), valamint elkértem a korpa-frakciót is.
Bogarásztam a neten, hogy milyen sütiben tudnám hirtelen kipróbálni, találtam is több receptet, de valahogy első olvasásra egyik sem ragadott magával. Aztán teljesen más okok miatt elkeveredtem Katbo oldalára, s egyszer csak szembe jött velem egy recept, amiről éreztem, hogy ezt nekem azonnal ki kell próbálnom, s nem bántam meg! A későbbiekben is igényt fogok tartani az őrléskor keletkező korpára. :-)
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg korpa (nálam most tönkölybúza korpája, de Katbo írja, hogy zabkorpával is finom)
  • 2,3 dl tejföl
  • 1/2 tasak (nálam egy teáskanál) sütőpor
  • a recept ugyan nem írta, de én tettem bele a csipet sót is
A margarint mikrohullámú sütőben jó lágyra olvasztottam, belekevertem a cukrot, majd szépen sorjában minden hozzávalót. Hagytam pihenni, hogy a korpa is megszívja magát, meg a margarin is visszakeményedjen, majd két kanál segítségével diónyi halmokat formáztam belőle sütőpapírral bélelt tepsibe, s 180 fokos sütőben (nem légkeveréses) 20-25 perc alatt megsütöttem*. Ebből az adagból a képen látható mennyiség lesz, kb. 75 db (na jó, több is lehetett volna, ha nem játszanék pákosztos macskát már a nyers tésztával is...) :-))))
Nem szabad túl sűrűre rakni, mert sülés közben igen csak szétterül. 
Nagyon kellemes ízvilágú (dióra emlékeztető íz), nem túl édes süti, érzem, hogy gyakori vendég lesz a konyhámban.
Jól záródó fémdobozban nagyon sokáig eltartható. De jelzem, hamarabb elfogy, mint ahogy megromolhatna. ;-)

*A sütőből kivéve még igen csak lágynak tűnik, várni kell, hogy egy picit hűljön, úgy könnyebben ki lehet szedni őket a tepsiből.