A szombati bejegyzésben említett tönkölylisztet használtam ehhez a kenyérhez.
- kb. 50-55 dkg liszt (mintegy harmada tönkölyliszt)
- kb. 20 dkg kovász
- 2,75 dl víz (dagasztás közben még egy "gondolatnyit" öntöttem hozzá)
- 2 tk. só
- 1 mk cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 ek. burgonyapehely
- 1 ek. sikér
- 1 ek. olaj
- csipetnyi aszkorbinsav
- szezám-, napraforgó- és tökmag a tésztába is és szóráshoz is
Mindent betettem a kenyérsütő üstjébe, 20 percig dagasztottam, majd áttettem kelesztőtálba. Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam, ököllel kiütögettem belőle a levegőt, veknit formáztam és sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba tettem. Ott is hagytam kelni még vagy 30-40 percet, félidőben éles pengével (egy textilvágásra már alkalmatlan körkés pengéjét használom e célra, erre még kiváló az éle) bevagdostam.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. egy óra hosszát sült, majd a fedőt levéve még 5 percig pirítottam a tetejét.
S mialatt a kenyér kelt, a vasárnap készített sütőtök maradékából készült ez a pite.
Omlós tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- kb. 40 dkg-nyi maradék sült tök
- 15 dkg barnacukor
- 1 tojás
- 1/2 dl tejszín
- 1 mk. fahéj
- 1/2 mk. szerecsendió
- csipet só
- kellett volna bele némi reszelt gyömbér is, de nem jól emlékeztem, s már nem volt a mélyhűtőben :-(
Az omlós tésztát összegyúrás után hűtőbe tettem fél órára, kinyújtás után piteformába terítettem, némi babbal 10 percet elősütöttem, utána beleöntöttem a sütőtökös kutyulékot és kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
Majd pedig türelmetlenül vártuk, hogy kihűljön és megkóstolhassuk. :-)
De előtte még elfogyasztottuk a vacsoránkat, ami egy roppant egyszerű sós muffin volt - elég gyakran készítem, a hűtőpolcok mélyén megbúvó maradékok kiválóan felhasználhatók.
Alaptészta:
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 3 tojás
- 1 tk. sütőpor
- só, bors, köménymag ízlés szerint
- ma került bele egy fej vöröshagyma, 10 dkg-nyi sonkás felvágott, némi sajt felkockázva, egy maréknyi kukorica
Mindent összevegyítve 25 perc alatt ilyen gyönyörűre (és finomra!) sültek. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése