2012. december 16., vasárnap

(hamis) Vajkrém


Nagyon régóta nem szerepel az étrendünkben kenyérkenceként margarin, helyette van sok minden más, többek között ez a házilag is könnyedén elkészíthető vajkrém. Nem igényel semmilyen bonyolult technológiát a kivitelezés, nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek. :-)
Mindössze egy nagy pohár 20%-os tejfölre, egy gézdarabra (én organzaanyagot használok) és egy szűrőre van szükség, plusz az ízesítő anyagok.

Elkészítés:
  • a tejfölt saját poharában 20 másodpercre beteszem a mikróba (nem tovább, mert az már nem tenne jót neki) - a lényeg, hogy ne legyen hűtőhideg, jobban kifolyik a savója*
  • a szűrőt kibélelem az organzával/gézzel, a tejfölt beleöntöm, majd egy akkora edény fölé teszem, aminek a tetején biztonsággal megáll; cél, hogy felfogja a savót és minimum egy éjszakán át hagyom kicsöpögni, majd másnap ízesítem. Direkt nem írok mennyiségeket, tegye ki-ki ízlése szerint.
Zöldfűszeres: só, pár tekerésnyi tarkabors, egy gerezd zúzott fokhagyma, zöldfűszerek (lehet szárított, vagy fagyasztott is, ha nincs friss).
"Magyaros": só, pár tekerés tarkabors, (csípős) paprikakrém, őrölt paprika.
Bármi más: fantázia kérdése. ;-)

Akár azonnal is fogyasztható, de ha hagyjuk összeérni íz ízeket, az az igazi. :-)

*A 450 grammo tejfölből kb. 1 dl savó szokott kicsöpögni, így kapunk 350 gramm kencét cca. 250 Ft-ért.

3 megjegyzés:

zazálea írta...

miért nem írsz te többet ide... !

Cic írta...

Zazikám, hova? :-)

zazálea írta...

hát ide, a blogba, hova, hova :)