2012. február 9., csütörtök

DNK 1,5 = dagasztás nélküli kenyér

Sokan kérték már tőlem ismerősi körben ezt a receptet, mert a régi oldalamon még fent volt - nálunk mostanában (majdnem) méltatlanul mellőzve van, pedig nagyon szeretjük ennek is az ízét és állagát, de valahogy a kovászos, tönkölybúzás kenyérre vagyunk rákattanva igazán. :-)


Íme a recept:

  • 75 dkg liszt (készíthető csak fehérlisztből is, de keverhető bele, rozs-, Graham-, vagy bármilyen más liszt is)
  • 6 dl víz
  • 1/2 csomag friss élesztő
  • 1 ek. só
  • 1 ek. méz

Mindent összekeverek a kelesztőtálban - nem kell megijedni, elég lágy tésztát kapunk (hasonló, mint a galuskatészta), kb. annyi ideig is kell keverni. Mert ugye itt a lényeg, hogy nem igényel hosszú-hosszú percekig tartó dagasztást, majd 1,5 óráig kelesztjük. A kelesztés vége előtt mintegy 20 perccel hamarabb bekapcsolom a sütőt (az enyémnek kb. ennyi kell, hogy felmelegedjen 180 fokra). Lisztezett felületre borítom, a kezemmel ellapogatom, majd jobbról és balról is középre hajtjuk a tésztát, valamint felülről és alulról is. 
Egy fedeles jénaiba sütőpapírt teszünk és arra rakjuk a tésztát hajtott felével lefelé, vagy ha nem használunk sütőpapírt a háztartásban, akkor a tésztát előzőleg megszórjuk búzakorpával és úgy tesszük a sütőbe.
30 percig lefedve sütni, majd újabb 30 percig fedő nélkül.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

Juj, ez nagyon jól hangzik! Bár mi is tönkölypártiak vagyunk:-)