2012. december 15., szombat

Zabpehely-tallér


Réges-régen egy messzi galaxisban Sok-sok évvel ezelőtt az egyik konyhás fórumon tette közzé ezt a fantasztikus receptet Sera, egy Svájcban élő törzsasztaltárs, azóta számtalanszor elkészítettem.
Egyrészt MrCic a kávéjához mindig rágcsál valami keksz-félét, így magától értetődik, hogy nem a boltit részesítjük előnyben - egyrészt az ár miatt, másrészt meg így legalább nem eszik/eszünk meg annyi fölösleges kiegészítőt, amit egy bolti készítménnyel magunkhoz vennénk.
Ez a keksz több szempontból is tökéletes - jó nagy adag, előre elkészíthető, kiválóan pakolható, ergo kiránduláshoz is kiváló. Végül, de nem utolsó sorban, nagyon finom! :-) Elkészítés:
  • 25 dkg vajat/margarint felolvasztani (mikróban szoktam), majd belekeverni
  • 30 dkg (barna) cukrot
  • 2 egész tojást
  • 30 dkg zabpelyhet
  • 15 dkg lisztet
  • 1/2 tasak (= 1 tk.) sütőport
  • tehetünk bele mazsolát, darabos csokoládét, ki-mit szeretne, de ezek nélkül is nagyon ízletes

Ekkor még annyira lágy, hogy fakanállal keverhető. Hűvös helyre tesszük addig, míg a vaj/margarin megszilárdul, így két kanál segítségével könnyedén tudjuk diónyi méretű halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe adagolni. Jó nagy helyet kell hagyni közöttük, ugyanis sütés közben szétfolynak ilyen lapocskákká.
200 fokon sütjük max. 15 percig! Amikor kivesszük a sütőből, akkor még úgy tűnik, hogy lágy maradt, de  nem szabad tovább sütni, mert akkor nagyon megkeményedik.

4 megjegyzés:

dorics írta...

köszi Cic! a napokban akartam írni pont emiatt a recept miatt...

én ennek egy csokis-mogyorós verziójával kápráztattam el a környezetem (http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=16250), de talán ez a zabpelyhes egy kicsit körfogat-kímélőbb :P :)

puszik.
d.

Cic írta...

Vigyázat, függőséget okoz! :-)))

dorics írta...

vállalom a kockázatot ;)

36évi írta...

Jövő héten csinálom csokisra. :) Köszi, puszi