2011. szeptember 9., péntek

Tárkony


Amióta nincs az a majomaszaló meleg, amikor csak tehetjük, a kertben matatunk. A tavaszi hagymás virágok ültetésétől az új növények telepítésén át, a nőszirmok újratelepítéséig (majdnem) minden játszik, így került sor a már igen csak elburjánzott snidling és tárkony tőosztására is annak reményében, hogy jövőre (s a későbbiekben) mééég több zöldfűszer legyen. :-)
S ha már így is-úgy is kiástam a töveket, le is szedegettem a még rajta levő friss hajtásokat. A snidlingszár apróra vágva ment a mélyhűtőbe, a tárkonyt pedig a következőképp tettem el télire:

  • A leszedegetett és leöblített leveleket besózom, egy napig állni hagyom, majd befőttesüvegbe gyömöszölöm és felöntöm 10%-os ecettel. Az üveget lezárom és mehet a kamrapolcra.
Őszintén megvallva leéltem úgy 19 évet, hogy nem is ismertem a tárkonyt, az ételekben való hasznosítását meg pláne nem. Aztán jött az Igazi Szerelem :-), vele együtt Erdély, s az erdélyi konyha, megismerése, s szépen-lassan ez a csodálatos aromájú fűszernövény a konyhám egyik meghatározó fűszerévé vált.
Elengedhetetlen fűszere nálunk a csorbának, a krumplilevesnek, a szárazbab-levesbe is szoktam tenni olykor, de készítek vele cukkinifasírtot, tárkonyos-tejszínes csirkemellet, hogy a leggyakoribbakat említsem. A tárkonyecet pedig isteni ízű a salátákban.  

MrCic szerint a kamraajtóra pedig ki kellene akasztani a "Megtelt" táblát... :-)

5 megjegyzés:

kastanie írta...

Elképesztő látvány a kamrád!!!

Szemkép írta...

pont azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne elrakni tárkonyt télre...tavaly próbáltam fagyasztani, nem vállt be. Köszönet az ötletért!

Cic írta...

kastanie, köszönöm! :-)

Szemkép! Bátran merem ajánlani, évekig is eláll, a megbontott üveget sem kell hűtőben tartani.
A szárított pedig messziről jelenthet neki, hisz annak hírből sincs már ilyen aromája. :-)

Vacskamati írta...

Bámulatos mintakamrád van! :)
Én is így szoktam eltenni a tárkony felét, a másik felét pedig a gyömöszölés előtt sóval elkeverve. Akkor a nemecetes ételekbe is lehet tenni- utánsózás előtt!! Úgy is eláll évekig. (És erdei gombás levesekhez próbáltad-e már? ;))

BORI írta...

Olyan gyönyörű a kamrád, szemet gyönyörködtető ahogy sorakoznak a pompás üvegeid! Sok munka volt vele!
Gratulálok!