2016. december 4., vasárnap

Túrórudi torta, avagy blog-újraélesztési bejegyzés


Az egy dolog, hogy galád módon elhanyagoltam a blogot két éve, de elhihetitek, hogy nem éheztünk ez elmúlt időszakban. :-)

Konyhailag a legnagyobb változás az életünkben köszönhető egyrészt egy költözésnek, melynek eredményeképp lett egy jóval funkcionálisabb konyhám ééés... tá-dá-dámm!... KÉT kamrám. ;-) Úgyhogy ez nem, hogy nem enyhít a befőzési függőségemen, hanem csak fokozza azt. :-D
Másrészt pedig kaptam egy elektromos tűzhelyet légkeveréses sütővel, így teljesen új értelmet kapott az összes konyhai tevékenységem. Eddig sem panaszkodhattam a sütési kedvemre, de az utóbbi időben különösképp élvezem a sütikészítést.

Egy torta receptjét hoztam, melyet egy nagyon kedves kolléganőmtől kaptam, egy nemrég lezajlott baráti összejövetelre készítettem. Azt hiszem nem vagyok nagyon nagyképű ha azt mondom, hogy osztatlan sikert arattam vele.
 • 8 tojás
 • 8 ek. cukor
 • 4 ek. liszt
 • 4 ek. cukrozatlan kakaópor

(Az eredeti recept írt még bele sütőport is, de én soha nem tettem bele. A bejegyzés végén leírom, hogy én hogyan szoktam piskótát sütni,)
Szóval, a fentiekből piskótát sütünk, majd ha kihűlt, két lapra vágjuk. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a túrókrémet.
 • 50 dkg tehéntúrót áttörünk és belekeverünk
 • 15 dkg porcukrot
 • 1 csomag vaníliás cukrot (nálam ez 2 teáskanálnyit jelent a házi gyártmányú vaníliás cukorból*)
 • 2 tk. vaníliaesszenciát**
 • 1 csomag zselatint feloldunk
 • 1 dl vízben, ezt is a túrókeverékez adjuk
Kemény habbá verünk 3 dl habtejszínt, ezt is a túrókrémhez keverjük, majd a két piskótalap közé kenjük a krémet úgy, hogy maradjon a torta tetejére és oldalára is. Hűtőbe tesszük pár órára, majd elkészítjük a csokoládémázat. Gőz fölött felmelegítünk
 • 18-20 dkg étcsokoládét
 • 2 ek. tejszínt
 • 4-5 ek. olajat (csokoládéfüggő!)

A mázat a torta közepére öntöttem, majd kikentem a széléig és hagytam enyhén lefolyni az oldalán. A tetejére félbevágott Túró Rudit raktam, melyeket kettévágás előtt célszerű szobahőn pihentetni, hogy ne törjön rajta a csokiréteg. Mint a mellékelt ábra mutatja, ez a cselekedetem nem sikerült teljesen kifogástalanul. Mentségemre szóljon, hogy nem mertem sokáig kint hagyni a konyhapulton, mert így is fel kellett egyet áldozni MrCic oltárán és félő volt, hogy ha sokáig szem előtt vannak, akkor még több darab áldozatául esik a konyhai főkóstolónak. ;-) 

Piskóta, ahogy én sütöm
A tojások sárgáját a cukor kb. harmadával fehéredésig keverem. A fehérjéket elkezdem felverni egy csipet sóval, a maradék cukrot fokozatosan adagolom hozzá, kemény habbá verem. 
A kikevert sárgáját belekeverem a fehérjehabba, majd nagy, belülről kifelé mozdulatokkal, beleforgatom. A tetejére szitálom a lisztet, ezt is óvatosan belekavarom. A lassú, nagy mozdulatoknak köszönhetően nem fog a hab összetörni és ha keverés közben a másik kezünkkel fokozatosan forgatjuk a keverőtálat, akkor nagyon hamar homogenizálni tudjuk a masszát. 
Sütőpapírral kibélelem a formát (csak az alját!), a nyers tésztát kicsit kihúzom a széléig. A sütőt előmelegítem 160-180 °C fokra. Ha felmelegedett, beteszem a masszát az előmelegített sütőbe. Kitámasztom a sütőajtót egy fakanál nyelével résnyire, így a keletkező gőz távozni tud. Kb. 20 perc múlva ránézek, kicsit megtapogatom a tetejét, ha "recseg" és szivacs módjára visszaugrik, akkor kész. Lekapcsolom a sütőt és pár percig még bent hagyom a cuccot. Rácson hagyom teljesen kihűlni, soha nem hideg felületen, ld. konyhakő. :-)
Nem elírás, sütőpor nincs benne! Mivel sütés közben a gőz eleve el tudott távozni, így a piskóta utána sem fog összeesni. 

* Bourbon vaníliaport keverek aprószemcsés kristálycukorba, jól záródó üvegben tárolom. Ténylegesen vanília ízű és -illatú, nem a kristályvanillin mű íze köszön vissza.
** 8-10 db felhasított vaníliarudat beleteszünk egy üveg vodkába vagy fehér rumba, időnként összerázogatjuk, pár hét múlva már használható vaníliakivonatot kapunk, mely korlátlan ideig eláll, Maximum 2 teáskanálnyit tegyünk egyszerre egy sütihez.

5 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

Külön is finom a Túró Rudi is meg a tejszinhabos túrós csokoládé is, hát még együtt. A piskótához annyit még hozzátennék, hogy én 45 évi konyhatündérkedés után jöttem rá, hogy nem rétesliszttel kell a piskótát csinálni, hanem simával.

dercy lyne írta...

Sziasztok. Imádni fogom, hogy bizonyságot teszek veled. Néhány hónappal ezelőtt az emberem egy másik hölgyért hagyott el engem. Nagyon szeretem őt, és én csak öngyilkosságra gondoltam. Többféleképpen próbáltam, de egyik sem működött. Úgy döntöttem, hogy online olvastam és olvastam a varázslatokról és a varázslatokról. Próbáltam, sok pénzt vesztettem, de ugyanaz az eredmény. Majdnem feladtam, amíg egy olyan varázslóval találkoztam, amely meggyőzött a sikerről, és elolvastam az emberek hozzászólásait az ő honlapján. Szkeptikus voltam, amikor kapcsolatba léptem vele, mert sok pénzt vesztettem el. Két hetes varázslás közben az emberem hazatért hozzám ... Most az emberem nagyon tanult és jobban szeret. Most 2 hónapos vagyok, és örülök, hogy visszatértem az életembe. Azt tanácsolnám, hogy vegye fel a kapcsolatot ezzel a hatalmas varázslógondlóval, aki második esélyt adott nekem a boldogságra és a szerelemre, próbáltam néhány varázslatot, és egyik sem működött. Ha valaki segít visszahozni a szeretetét, és elvezeti Önt az életmegoldások keresésében, az ő. Vegye fel közvetlenül a -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com e-mail címet ...... Whatsapp-ot is felhívhatja a +2349083639501 telefonszámra. Áldottnak lenni.

Colin Smith írta...


Buy Facebook Reviews

Buy Facebook 5 Star Reviews and Make Your Brand Shine with A Quick Glance. Buy Facebook 5 Star Reviews. With purchasing Facebook ratings plus reviews.

Please visit our service link: Buy Facebook Reviews

Shadman Sakib Khan írta...

Build Brand Awareness with the power of Google Reviews. Buy Google Reviews from a reputable source that will provide Google searchers with the information they need about the places you are reviewing for. When using a review service to ensure you are using reputable sources that offer a wide range of categories to make sure your reviews are not only found in your local area but also all over the world. If you would like to receive updates about new places or services in your area as well as the world at large, connect with a professional review service that is affordable and effective.


In order to get the most from the Lenses service, you are going to need to learn how to buy LinkedIn accounts. When you decide that you need to join LinkedIn, you will need to have a profile created, and what is more important you need to have one that is relevant to your industry and that meets your business needs. There are many ways in which you can do this. The best way to learn about these options is to read this article and follow the advice contained herein.


There are some great reasons why an entrepreneur should consider Buy Apple ID. But before you do, you need to learn about the different types of programs that are available. Whether you want a solution for your business or for entertainment purposes, an iPad is perfect for both. But before you go out and purchase one, you need to decide how you plan on using the iPad and what it will be used for. Consider the options below and figure out which is best for you.


If you are seeking the best way to find out whether social networking platforms such as Facebook and Twitter are worth your time, and ultimately your money, then you should definitely check out some of Buy Trustpilot Reviews that are available online. These independent reviews typically focus on everything that you need to know from using social media platforms in the context of an online business. To date, social networking has become one of the most widely used tools by a wide range of individuals and businesses around the world, from sales representatives and product owners to ordinary consumers and business owners. In fact, a number of studies have shown that social network marketing has been especially effective in helping online businesses and marketers get the word out about their products and services.

Grow Your All Business Using Services - Bizsolution írta...

"Would You like to Buy Google Reviews? As you know Reviews on Google provide valuable information about your business, to both you and your customers. Business reviews appear next to your listing in Maps and Search, and can help your business stand out on Google. It will help your business to grow exponentially with the help of Google Reviews

Please visit our service link: Buy Google Reviews"