2013. augusztus 12., hétfő

Mi van a kamrában?

Jelentem, jelenleg rend. :-) De sajnos ez átmeneti állapot, valahogy az entrópia elvét követve előbb-utóbb elkáoszosodik majd ott is minden. :-)

Néhány részlet az elmúlt hétvégén készültekről (előbb képileg, majd írásbelileg):



Leveszöldségek
A sárgarépát és a petrezselyemgyökereket tisztítás után különböző formákra daraboltam. Készült hasáb alakú, julienne-re vágott, karikára szelt, felkockázott. Üvegekbe raktam, mindegyik tetejére szórtam 1-1 mokkáskanálnyi sót, felöntöttem vízzel és kidunsztoltam.
Kochen fokozat 90 perc

Cukkini
Tökgyalun legyalultam (a nagyon kis darabokat amelyek a gyalulás végén visszamaradtakat, felkockáztam), kissé besóztam. 15-20 perc eltelte után lazán üvegekbe raktam, mindegyik üvegbe került 1-1 mk. só, 2-2 tk. ecet és annyi víz, hogy bőven ellepje.
Kochen fokozat 45 perc

Kovászos uborka
Vétek lett volna nem kihasználni a közelmúlt hőségét, két nagy 5 literes üvegnyi uborkát kovászoltam.
  • Az uborkákat alaposan megmosom, mindkét végüket levágom, az uborkákat hosszában behasítom (a kisebbeket csak egyik, a nagyobbakat mindkét végük felől). Az üvegek aljára teszek szőlőlevelet, kaprot szárastól-ernyővirágostól-magostól, pár gerezd fokhagymát, majd az uborkákat szépen belepakolom. Langyos, sós vízzel öntöm fel (kb. 1 liter vízhez 1 ek. sót teszek), a tetejére gézbe tekert kenyérszeletet teszek (azért jó gézbe rakni, mert egy könnyed mozdulattal eltávolítható).
    Kiteszem napos helyre, két nap után a kenyeret kidobom belőle, majd még egy napig hagyom odakint. Utána a levét leszűröm és türelmetlenül várjuk, hogy kihűljön. :-)

Hagytam friss fogyasztásra is, 6 db 720 ml-es üveggel viszont elraktam "ínségesebb" időkre. Az uborkákat a saját levükkel öntöttem fel, majd lezárás után így kerültek a gépbe.
90°C 30 perc

Körtebefőtt
A hámozott, negyedelt körtéket üvegbe tettem, mindegyikbe szórtam pár szem egész szegfűszeget, egy kis darabka fahéjat, 2 ek. fruktózt és vízzel való felöntés után mehettek a gépbe.
90°C 30 perc

Kubu-utánzat, avagy 'sárgarépalé almával' alap-ivólé :-)
A FB-on jó ideje terjed a recept, de szerintem (ezt is) mindenki más-más arányokkal készíti. Íme az alaprecept amiből kiindultam (zárójelben az általam eszközölt módosítás):
  • 1,5-2,0 kg sárgarépa (2 kg)
  • 2,0-2,5 kg alma (3 kg)
  • 2-3 db citrom (4 db)
  • 2-3 narancs (4 db)
  • csipet só
  • 0,5 kg cukor (nálam barna nádcukor)
  • nálam került még bele bő 1 kilónyi őszibarack a fagyasztóból

A felkarikázott répát és a hámozott, magházától megszabadított, darabolt almákat és az őszibarackot annyi vízzel tettem oda főni, ami épp ellepte. Mikor puhára főttek, botmixerrel pürésítettem, majd belekevertem a citrusok levét, a cukrot és a sót. Közben kóstolgatni kell, ki-ki a maga ízlése szerint tehet bele még citromsavat, cukrot, ha túl sűrűnek találjuk, akkor vízzel hígítható a kívánt állagra. Palackokba töltöttem és kidunsztoltam. Nem azért mert én csináltam, de jobban ízlik mint a bolti. :-) 
90°C 30 perc

Gyümölcsecetek
A hámozásnál keletkező rengeteg almahéjat, magházat és jó néhány darab almát nagy befőttesüvegekbe hajigáltam, felöntöttem vízzel, kevertem bele pár evőkanálnyi nádcukrot, hogy majdan az élesztőgombáknak legyen mit "enniük". Sűrű szövésű textildarabbal lekötöttem az üvegeket, hogy a röpködő kis jószágok ne ebben akarjanak wellnessfürdőzni és kikerültek a garázsba, ahol meleg van, de nem tűz rájuk a nap. 3-4 heti erjesztés után (néha megkeverve) megkezdődik az ecetesedés, aztán amikor jónak találom, leszűröm.

Tavaly ősszel frissen préselt szőlőlevet raktam el ecetesedni - olyan jól sikerült, hogy megmérettem az erejét, 6,5 %-os ecetet sikerült összehoznom. Ebből lett natúr borecet is, meg tárkonyos is, meg málnaágyon érlelt is. A visszamaradó, cseppet sem gusztusos ecetágyat pedig lezárt befőttes üvegben félretettem, jól jön majd az idei ecethez indítónak.
 

3 megjegyzés:

Jutka írta...

Ez, aztán a kamra!!!

Névtelen írta...

Gratulálok, bárcsak az én kamrám is ilyen lenne...
Lehet egy kérdésem a befőzőautomatával kapcsolatban? Én eddig a forrón megtöltöm az üveget majd 5 percre fejreállítom módszert használtam, így lett légmentes. Ha hidegen lezárom az üveget és beteszem az automatába, akkor is ilyen lesz? (bocs az amatőr kérdésért...)
Üdv,
Enikő

Unknown írta...

Nagyon sok finomságot látok. Gratulálok Neked! További jó munkát kívánok!
Marika