2014. január 26., vasárnap

Sajtos csigatallér

Két helyről kaptam anno ehhez a mennyei sós rágcsához receptet - az összetevők ugyanazok voltak mindkét leírásban, csak az arányok voltak mások. Nos abból a kettőből gyúrtam (a szó legszorosabb értelmében is) egy harmadikat, én az itt leírt változatot szoktam sütni, bátran merem ajánlani. A siker garantált! :-)
  • 60 dkg lisztet elmorzsolunk
  • 25 dkg margarinnal
  • 2 tk. sóval
  • 1 tk. (fél tasak) sütőporral, majd hozzáadunk 
  • 2 dl tejfölt és összegyúrjuk.

Fél órára hideg/hűvös helyre tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket:
  • 20 dkg margarint alaposan kikavarunk, majd
  • 25-30 dkg reszelt sajtot keverünk bele (nem rontja ám el, ha ebből a mennyiségből kb. 10 dkg-nyi füstölt sajt)
  • egy gondolatnyi őrölt paprikát is szoktam beletenni, de ez opcionális, csak a színe miatt használom. :-)

A pihentetett tésztát 3-4 részre osztjuk (értelemszerűen a tölteléket is annyi felé kell osztani, amennyi felé a tésztát), egyenként vékonyra nyújtjuk, mindegyiket megkenjük töltelékkel és feltekerjük mint a bejglit. Fóliába/folpackba csomaguljuk, majd betesszük a hűtőbe egy éjszakára*.
Másnap éles késsel vékony szeletekre vágjuk (3-4 mm), sütőpapíros tepsibe rakjuk és 180°-on aranysárgára sütjük. Frissen se rossz, de a legjobb akkor, miután teljesen kihűlt, horribile dictu több napos pihenés után. :-)

*Ma pl. reggel gyúrtam be és nemrég sütöttem ki - a lényeg, hogy több órán át fagyoskodjon, legyen ideje visszakeményedni a sajtos margarinnak, hogy jól szeletelhető legyen.

1 megjegyzés:

M-ici írta...

Aha, több nap. Ahogy azt Móricka elképzeli. Egy sajtimádó családban???