2012. december 20., csütörtök

Alvé szelet


Gyerekkorom egyik kedvenc édessége, az eredeti recept még nagyapám testvérének keze nyomát dicséri.

Különösen tudom ajánlani akkor, amikor van kimaradt tojásfehérje, de már unjuk a habcsók-variációkat.
Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 8 dkg méz
  • 20 dkg cukor
  • 2 tk (=1 tasak) vaníliás cukor
  • 25 dkg gorombára durvára vágott dió
  • ostyalap
A fehérjéket kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a mézet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Gőz fölött addig keverjük, míg jól besűrűsödik, ekkor beleforgatjuk a diót.
Megkenjük az ostyalapot, beborítjuk egy másikkal, majd egy nem túl súlyos nehezéket teszünk rá. Szobahőmérsékleten hagyjuk két-három napig szikkadni, utána lehet szeletelni anélkül, hogy a töltelék kifolyna.

Mivel nekem most csak 2 db tojásfehérjém volt, így két darab 15x30 cm-es ostyalap elég lett. A fenti adaghoz négy lap kell ebből a méretből.

3 megjegyzés:

  1. Nekem nem ez az alvé. Emlékeimben enyhén karamellás, krémes-habos állagú édesség él. ebből egy fehér nyúlós valami lesz. Nem tudja valaki, milyen az az az alvé amit Baján (talán a mai napig még) készítenek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez engem is érdekelne.. Csak én szegeden ettem..

      Törlés
  2. Nálunk ezen a néven terjedt el a családi legendáriumban, azért írtam így.
    Amúgy pedig alvécukor alatt nálunk a vásárokban azt az édességet értették/értik, amit még törökméz néven is árusítanak sok helyen (a fogorvosok ajánlásával) :-)))))

    VálaszTörlés