Nálunk szinte félipari mennyiségben kerül a mélyhűtőbe, általában 20 kilónyit szoktunk minden évben megsütni. :-)
A sütésben nagy segítségemre van MrCic, aki nagy hozzáértéssel végzi ezt a feladatot. Először is jó nagy tüzet rak, ami akkor válik igazán használhatóvá a sütésre, amikor "leszakad". A padlizsánokat úgy ahogy vannak, a nyílt parázsra kell helyezni, majd időnként megforgatva egészen annyira meg kell sütni, hogy teljesen összeessenek, sőt mi több, itt-ott meg is égjenek.
Ezen a képen látszik, hogy majdnem készen vannak, de csak majdnem, hisz van amelyiken még egészen felismehető a zöldség formája.
Amikor késznek nyilvánítjuk a sütést, a tűz mellé készített hideg vizes vödörbe kerülnek, hogy meg lehessen őket tisztítani.
Miután megtörtént a csumának és a héjnak az eltávolítása, egy ládába kerülnek, hogy lecsöpögjön a levük és meghűljenek. Miután kihűlt, csak akkor kerülhet bezacskózásra és a mélyhűtőbe. Ha frissen készítem a krémet, akkor a hűlés után azonnal, vagy pedig télen amikor teljesen felengedett, a fagyasztás után. Egy zacskóba 2-3 darabot teszek, azt tekintem egy adagnak.
A padlizsánt a rostjaira merőlegesen apróra vágom, inkább pépesítésnek lehet nevezni. Nem kell megijedni, bátran neki lehet esni a manapság használatban levő rozsdamentes késekkel, a "fémmel hozzáérni nem szabad!" tiltás még abból az időkből származik, amikor nem voltak rozsdamentes evőeszközök. Miután pürésítettem, következik a fűszerezés, mely nálam egy adaghoz a következő:
- kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
- egy gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tojásból készített majonéz
- só, bors ízlés szerint
Egy tálban mindezt robotgéppel alaposan összekeverem, akár azonnal is, de inkább pár órai állás után (hogy az ízek összeérjenek) fogyasztható. Legfinomabb pirítósra kenve, és paradicsommal együtt fogyasztva.
Hoppácska! Mi történt itt???
VálaszTörlésGyorsan megyek, megnézem, a zentai anziksz után, felkerült-e a karcagi anziksz is?:))))
Cic! Én is igy készítem,csak szabad tűz helyett a gázra tett lángelosztón,és majonéz helyett olajat teszek bele.A csoportom tagjai,és a barátaim is imádják.Még az anyukámtól tanultam a receptet.Csak ők úgy hivták,hogy vinéta.:)
VálaszTörlésPjulcsy, csak a változás örök! :-)
VálaszTörlésbubsza!
Erdélyben vinetának hívják. :-)
Wow! Ez már mennyiség!!!
VálaszTörlésNem néztem ki belőled Cic, hogy gonoszka fattyyyyy.... éhes lettem :-(
VálaszTörlés:-) :-)
Szia!
VálaszTörlésÉn is igy készítem, azzal a külömbséggel, hogy sült paprikát (jó húsosat, pl: paradicsompaprikát) is teszek hozzá. Isteni. A fiaim imádják. Nálunk a házi neve "padlopon"