Imádom a kávét (tisztán, feketén, cukor és tej nélkül, csak a kávé), MrCic viszont nem kávézik. Ám csak azért, hogy ne egyedül kelljen hódolnom ennek a szenvedélynek, szolidaritásból iszik velem cappuccinot* és ahhoz nagyon szívesen fogyaszt valami kekszet, vagy sütit. Így aztán adott az ok, hogy miért is süssek az átlagnál gyakrabban valami keksz-féleséget. :-)
A darálós keksz mindig jó választás, hisz amilyen nagyszerű, olyan egyszerű elkészíteni.
- 20 dkg zsírt (a hangsúly a zsíron van, margarinnal sose lesz ugyanolyan finom) kikeverek
- 25 dkg cukorral
- 3 egész tojással
- 2 csomag vaníliás cukorral
- 1 citrom reszelt héjával és levével, majd összegyúrom
- 70 dkg liszttel és
- 1 csomag sütőporral
Legjobb, ha előző este összeállítjuk és hűtőben éjszakáztatjuk**, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük csak annyi ideig, míg épp elkezd pirulni az alja/széle. Az eredmény egy nagyon finom, omlós keksz lesz, ami szinte mindenkinek a kedvencévé válik. Vigyázat, egy pillanat alatt képes megégni, tehát nem az az ottfelejtős süti (direkt nem szedtem ki a kosárból, így látszik egy-két darabon, hogy pár másodperccel később vettem ki a kelleténél a sütőből)
Akinek nincs darálója, az nyújtsa ki 2-3 mm vastagságúra és szaggassa ki valamilyen formára. Ugyanígy szoktam eljárni a daráló spirálján maradó tésztával, azokból lettek a képen is látható virágok.
* galád módon én csak mókusvíznek hívom :-)
** ma például közvetlenül összegyúrás után már daráltam is