2011. szeptember 26., hétfő

Újabb kenyér


 

A hétvégén osztálytalálkozón voltam (fantasztikus volt!!!), úgyhogy ma még elég indiszponált vagyok. :-) Ergo, ami a holnapi ebédet illeti, csak egy gyors kelkáposztalevesre (nem frankfurti, hisz nincs benne virsli) és cukkinis lecsóra futotta, meg egy minden különlegességet nélkülöző kenyérre.
  • 50 dkg sima liszt
  • 1/3 csomag élesztő
  • valamivel kevesebb, mint 3 dl víz
  • 1,5 kk só
  • csipetnyi cukor
  • 1 ek. sikér
  • 1 ek. olaj
  • késhegynyi aszkorbinsav
  • 1 ek. burgonyapehely
  • 2-2 kk. lenmag, napraforgómag és zabpehely

Amíg a fentebb említett étkeket főztem, addig a kenyérsütő dagasztó- és kelesztő programja dolgozott helyettem. Miután megkelt a tészta (1,5 óra az én gépemmel), nyújtólapon kiütögettem belőle a levegőt, ujjaimmal szétlapogattam a tésztát, veknit formáztam belőle, sütőpapírral bélelt jénaiba tettem.
Tetejét éles pengével bevagdostam, lefedtem, hagytam tovább kelni míg melegedett a sütő. Fedő alatt sütöttem kb. 50 percig, utána pedig fedetlenül pirítottam tovább a tetejét mintegy 10-15 percig.
(ugye mondanom sem kell, hogy az új kedvencben, a régi jó és öreg lerniben készült?) :-)

3 megjegyzés:

  1. Hozzád nem szabad éhesen benézni!

    VálaszTörlés
  2. Olyan gyönyörű kenyereket sütsz, hogy már csak rájuk nézek, és hízok!

    VálaszTörlés
  3. Lehet hogy ezt a bejegyzést nekem sem kellett volna megnéznem?!...tuti pár kiló!! :)...nagyon guszta!! :)

    VálaszTörlés