2014. június 22., vasárnap

Egy tálból cseresznyézve

Tény, hogy nem adtam a konyhai tevékenységeimről életjelet január óta de üzenem az aggódóknak, hogy volt sütés-főzés rendesen.* :-)

Van egy szerencsétlen, beteg cseresznyefánk és mintha hattyúdalát énekelte volna idén - 5 nagy vödörnyit szedtünk le róla (kb. 60 liter), meg sem mértem mennyi volt kilóra. Úgyhogy ezzel hivatalosan megnyitottnak nyilvánítom az idei befőzési őrületemet - nem mintha kiürült volna a kamra a tavalyi telerámolás után, de hát sose tudni mikor köszönt be a világvége. ;-)
  • Lett 36 üveg befőtt, (fele maggal, fele nélküle**), minden üvegnyire tettem egy csapott evőkanálnyi cukrot, felöntöttem vízzel, majd ment a gépbe.
  • Mivel a cseresznye nem egy karakteres gyümölcs, így kevertem hozzá némi magozott meggyet, tavalyról fagyasztóban üdülő piros és fekete áfonyát és kinyertem belőle kb. 4 liternyi levet. Ebből valahogy a 3 liter feletti mennyiség elfogyott, mielőtt bármi egyéb történhetett volna vele. ;-)
  • A lékészítésből visszamaradt gyümölcshúshoz pedig kevertem kevés cukrot, pár perc főzés után üvegekbe raktam (14 kis üveg telt meg), majd a lével együtt kidunsztoltam.


Befőtt és magozott cseresznye: 80°C, 30 perc
Ivólé: entsaften, 60 perc
Lekvár és ivólé: 95°C, 35 perc

* Na jó, nem az elmúlt két hétről beszélek, amikor is szinte csak hideg kaja volt. De hát így járt MrCic, kellett neki mezőgazdász feleség... ;-)
** Nem, nem akarok egy darabig meggymagozót látni, pláne használni! Bár ez a tiltakozásom nem fog sokáig tartani, vészesen kezd érni a meggyünk is. :-)