2014. január 26., vasárnap

Sajtos csigatallér

Két helyről kaptam anno ehhez a mennyei sós rágcsához receptet - az összetevők ugyanazok voltak mindkét leírásban, csak az arányok voltak mások. Nos abból a kettőből gyúrtam (a szó legszorosabb értelmében is) egy harmadikat, én az itt leírt változatot szoktam sütni, bátran merem ajánlani. A siker garantált! :-)
  • 60 dkg lisztet elmorzsolunk
  • 25 dkg margarinnal
  • 2 tk. sóval
  • 1 tk. (fél tasak) sütőporral, majd hozzáadunk 
  • 2 dl tejfölt és összegyúrjuk.

Fél órára hideg/hűvös helyre tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket:
  • 20 dkg margarint alaposan kikavarunk, majd
  • 25-30 dkg reszelt sajtot keverünk bele (nem rontja ám el, ha ebből a mennyiségből kb. 10 dkg-nyi füstölt sajt)
  • egy gondolatnyi őrölt paprikát is szoktam beletenni, de ez opcionális, csak a színe miatt használom. :-)

A pihentetett tésztát 3-4 részre osztjuk (értelemszerűen a tölteléket is annyi felé kell osztani, amennyi felé a tésztát), egyenként vékonyra nyújtjuk, mindegyiket megkenjük töltelékkel és feltekerjük mint a bejglit. Fóliába/folpackba csomaguljuk, majd betesszük a hűtőbe egy éjszakára*.
Másnap éles késsel vékony szeletekre vágjuk (3-4 mm), sütőpapíros tepsibe rakjuk és 180°-on aranysárgára sütjük. Frissen se rossz, de a legjobb akkor, miután teljesen kihűlt, horribile dictu több napos pihenés után. :-)

*Ma pl. reggel gyúrtam be és nemrég sütöttem ki - a lényeg, hogy több órán át fagyoskodjon, legyen ideje visszakeményedni a sajtos margarinnak, hogy jól szeletelhető legyen.

2014. január 21., kedd

Citromos álom

Tekintetes bíróság, az úgy történt, hogy én imádom a citromot minden formájában, legyen az gyümölcs, íz, illat, szín. Ha meg sütemény, akkor pláne! :-) Jó pár évvel ezelőtt egy foltvarró táborban módomban állt kóstolni egy isteni citromos kavart tésztát, aminek azon nyomban elkértem a receptjét és azon nyomban át is írtam (először csak magamban, aztán ténylegesen is - nem jelent ez semmi különleges módosítást, nemes egyszerűséggel megdupláztam a citrom mennyiségét, szóval:

  • 30 dkg porcukrot habosra keverünk
  • 30 dkg vajjal /margarinnal* 

Belekeverünk 

  • 6 tojás sárgáját
  • 2 tasak vaníliás cukrot**
  • 2 citrom reszelt héját***
  • 30 dkg réteslisztet, melyben előzőleg elkevertünk
  • 1 tk (=1/2 tasak) sütőport, majd a legvégén a
  • 6 tojás fehérjéből vert habot.

Kizsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon (180°) megsütjük. Nem kell nagyon sötét színűre sütni, sima gázsütőben kb. fél óra alatt megvan.

Miután kihűlt, összeállítunk egy szmötyit az alábbiakból:
  • 14 dkg porcukor
  • 2 citrom leve
  • 1 tk. olaj
  • 1 ek. forró víz

Ezt szétkenjük a még tepsiben levő tészta tetején, és legjobb pár órán keresztül pihenni hagyni (én pl. este megsütöm és lekenem, másnap reggel darabolom), hogy jól beszívódjon, majd felszeleteljük, AZONNAL megkóstoljuk, majd örülünk, hogy milyen ügyesek voltunk. ;-)
Ha sok dicséretet akarunk bezsebelni, akkor sok embert megkínálunk. Ennek azonban az a veszélye, hogy nekünk sokkal-sokkal kevesebb marad. :-D

*most sajnos épp utóbbi lett, mert a vajat elhasználtam a croissant-hoz a napokban és azóta nem jártam még csak bolt közelében sem
**ez nálam 2 tk. vaníliakivonatot jelent
***hál'Istennek az Aldiban egyre gyakrabban lehet venni olyan citromot, melynek a héja is alkalmas fogyasztásra

2014. január 18., szombat

Sajtos, ropogós kiskifli

Számtalanszor sütök kiflit, nagy keletje van nálunk. Ez általában kelt kifli, ami persze még másnap is ehető, de tegyük a szívünkre a kezünket, frissen, még langyosan (és egészségtelenül) az igazi. :-) Tartósabb fogyasztásra (már ha el nem fogy) egyéb sósakat szoktam sütni, EZIDÁIG! :-) Egy alkalommal egyik nagyon kedves kolléganőm hozott be a munkahelyre fémdobozban apró és decens, kívül ropogós ám belül puha kifliket, melyekről kiderült, hogy akkor már 1-2 naposak voltak. Ez a tény mit sem rontott az élvezeti értékükön, sőt! Nincs mit szépíteni, mint a sáskák, úgy csaptunk rá a doboz tartalmára. :-)
Egy ici picit módosítottam a recepten, így adom közre.



  • 50 dkg lisztet elmorzsolunk
  • 25 dkg margarinnal és
  • 4 tk. sóval

A közepébe ütünk:

  • 1 egész tojást
  • fél csomag friss élesztőt (az élesztőt belemorzsolom egy csészébe, kikeverem fél tk. cukorral; pár perc múlva kezd folyékonnyá válni, majd habosodni, ebben az állapotában keverem a liszthez)
  • 1 kis pohár tejfölt.

Alaposan összedolgozzuk, majd folpackba tekerve hűtőben éjszakáztatjuk (ha este akarjuk sütni, akkor reggeltől estig hagyjuk a hűtőben).
Másnap a tésztát 10 részre osztjuk, kb. 20-22 cm átmérőjű körnek kinyújtjuk, 8 részre vágjuk, feltekerjük kifli formára, tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd előmelegített, 180°-os sütőben pirosra sütjük. Összesen lesz 80 db kiflink*, melyek kb. 5 centisek. 

*Mivel nagyobb társaságnak sütöttem (pontosabban még most is sül egy tepsivel), így 1 kg lisztből indítottam - nem nehéz kiszámolni, hogy 160 db kiflim lett. :-)

2014. január 13., hétfő

Croissant


Régóta készülök már, hogy kipróbáljam, most jött el az ideje. A recept egyértelműen  Limara érdeme, bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne friss péksüteményt reggelire/vacsorára/csak úgy. :-)
Mindössze annyit változtattam a recepten, hogy a só mennyiségét megnöveltem 1,5 kávéskanálnyira, a cukorét pedig lecsökkentettem 3 evőkanálnyira.
Mivel teljes adagból készítettem, így a tésztát eleve ketté osztottam, egyik fele a recept szerint ment pihenni a hidegbe és utána dolgoztam fel, a másik felét pedig azonnal formáztam és szobahőn kelesztettem, abból lett a vacsoránk. A hajnali sütést pedig MrCic viszi reggelire. :-)

Kiegészítés: a hajnali sütés sokkal-sokkal jobban sikerült és finomabb lett, pedig az estire sem volt panasz. ;-) Szinte szálaira lehet szedni, gyönyörűen megnőttek, már épp azt néztem, hogy a sütőből is majdnem kijöttek. A 8 db kifli gyakorlatilag betöltötte a nagy gáztepsit. Száz szónak is egy a vége, süthető ez (majdnem) azonnal is, de meghálálja a hideg helyen való éjszakáztatást.